Woody Allen – un Ophiuchus clarinetist

Woody Allen
De la Wikipedia, enciclopedia liberă Woody Allen

 Biografia

Woody Allen (1 decembrie, 1935), New York, numele iniţial Allen Stewart Konigsberg, numele legal Heywood Allen, este unul dintre cei mai importanţi regizori de film şi comedieni americani, de naţionalitate evreu.

Filmul său preferat din copilărie este Double Indemnity, în regia lui Billy Wilder. În primul an de şcoală a fost înscris într-o clasă avansată, dat fiind bunul coeficient de inteligenţă. Va urî şcoala din prima zi, devenind un rebel. Nu va face temele pentru acasă, fiind nepoliticos cu profesorii şi indisciplinat. Surprinzător, era foarte bun în sport (baschet, fotbal, fotbal american, stickball) şi mereu între primii aleşi a juca în echipele din cartier. Îi plăcea boxul şi se antrena serios timp de mai multe luni, până când părinţii i-au cerut să abandoneze. În orice caz, sportul si filmul nu au fost singurele sale interese. A devenit obsedat de muzică şi de magie (mai târziu acestea vor deveni elemente caracteristice filmelor sale). În jurul vârstei de 15 ani a dat o audiţie pentru un program de televizune The Magic Clown: a făcut un truc Passe-passe bottles, dar fiindcă făcuse sa apară o sticlă de lichior, i s-a interzis difuzarea în emisiunea pentru copii. Va începe să cânte la clarinet şi o va face de atunci în fiecare zi.

În primăvara lui 1952 Allan S. Königsberg şi-a schimbat numele în Woody Allen. La 16 ani a început să scrie glume pe care le-a trimis principalelor ziare newyorkeze, sperând ca ziariştii să le folosească. Fiind timid, nu a vrut ca colegii de şcoala să-i vadă numele în ziar, în cazul în care glumele vor fi fost publicate. Foarte curând, glumele lui au fost frecvent folosite de Earl Wilson de la New York Post, apărând nesemnate sub rubrica Earls Pearls. Doar pe data de 25 noiembrie 1952, numele său va fi menţionat la sfârşitul rubricii, şi din acel moment lucrurile încep să-i mearga bine ca autor umoristic şi de comedie. În 1953, Woody s-a înscris la facultatea de artă cinematografică la Universitatea New York. Nefiind interesat să asiste la o mare parte din cursuri , şi având note insuficiente la sfârşitul semestrului,, va fi în cele din urmă exmatriculat. În 1959, simţindu-se melancolic fără un motiv aparent , Woody Allen a început o terapie psihanalitică . De atunci va vizita un psihanalist săptămânal, cu întreruperi ocazionale, dupa afirmaţiile sale , nu atât pentru terapie, cât pentru a vorbi cu o persoană obiectivă. Datorită acestei lungi experienţe, psihanaliştii şi glumele despre ei vor fi o tema constantă în creaţiile sale.

Prima prietenă stabilă, care va deveni prima lui soţie, a fost Harlene Rosen. S-au cunoscut la repetiţia generală a unui trio de jazz, în care el cânta la saxofon sopran, Harlene cânta la pian , iar prietenul lui Woody, Elliot Mills, la tobe. În 1955, Woody a fost unul dintre cei 6 angajaţi ai NBC-ului, în cadrul unui program pentru perfecţionarea scriitorilor. În consecinţă, Woody a plecat la Hollywood fără Harlene pentru a se alătura grupului de scriitori pentru Ora Comediei Colgate. Liderul grupului, Danny, era fratele mai mare al scriitorului Neil Simon. Mai târziu, Woody Allen va spune că tot ce a învăţat despre comedie, a învăţat de la Danny Simon.

Woody şi Harlene s-au căsătorit la data de 15 martie 1956 la Hollywood. S-au întors apoi la New York unde Harlene va studia filozofia ,iar Woody va compune monologuri şi glume pentru actori comici, la preţul de 100$ de fiecare minut „recitat” de aceştia. În verile anilor 1956-58, Woody Allen a dobândit o experienţă inestimabila scriind şi regizând la teatrul Tamiment. La Tamiment s-au pus săptămânal în scenă noi şi noi musicaluri şi scheciuri scrise şi regizate de el. Textele nici unuia dintre aceste scheciuri nu s-au păstrat, cu excepţia celui al „Seratei Inaugurale”, care a fost regăsit recent. În noiembrie 1958, Woddy a început să scrie împreună cu Larry Gelbart pentru The Chevy Show, pe canalul NBC. Spectacolul, cu faimosul Sid Caesar, a rulat la televiziune vreme de 10 ani. In primii ani Woody Allen era destul de mulţumit cu aceasta slujbă la televiziune, câştigând 1.700$ pe săptămână. După ce a văzut un spectacol teatral cu Mort Sahl, încetul cu încetul interesul său pentru televiziune a început să scadă , lăsând loc planului de a se lansa el însuşi ca actor de comedie. În 1958 Woody îi cunoaşte pe viitorii săi manageri, Charles H. Joffe şi Jack Rollins. De atunci, aceştia au negociat pentru Woody Allen contracte în valoare de milioane de dolari, fără ca între ei şi artist să fi existat vreodată un contract scris , întelegerea fiind consfinţită doar printr-o strângere de mână. Ei l-au convins pe Woody Allen să prezinte el însuşi, pe scenă, ceea ce scria. Din 1960 şi până în 1968 Woody a lucrat ca actor comic , devenind mai cunoscut ca oricând în trecut. Dacă în 1960 câştiga doar 75$ pe săptămână, în 1964 devenise deja un actor afirmat, solicitat pentru spectacole în întreaga ţară, şi câştiga 5.000$ pe săptămână. în această perioadă Woody Allen a realizat trei albume : Woody Allen, Woody Allen Volume 2 şi The Third Woody Allen Album. În 1964, Woody şi-a făcut debutul în industria cinematografică, fiind angajat ca scenarist pentru What´s New Pussycat.

[modifică]
Cărţi în engleză
Don’t Drink The Water (1967)
Play It Again, Sam (1969)
Getting Even (1971)
Death (1975)
God (1975)
Without Feathers (1975)
Side Effects (1981)
The Floating Light Bulb (1982)
Hannah And Her Sisters (1987)
The complete prose (1994)

[modifică]
Premii
Sylvania (1957)
O. Henry (1977)
Oscar (3 premi pentru Annie Hall 1977 /cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cel mai bun scenariu)
Golden Globe (1986)
Festivalul Internaţional de la Veneţia, (1995)

[modifică]
Filmografie
Vicky Cristina Barcelona (2008)
Cassandra’s Dream (2007)
Scoop (2006)
Match Point (2005)
Melinda şi Melinda (2004)
Anything Else (2003)
Final ca la Hollywood (Hollywood Ending) (2002)
Blestemul Scorpionului de Jad (The Curse of the Jade Scorpion) (2001)
Small Time Crooks (2000)
Sweet and Lowdown (1999)
Celebrity (1998)
Viata lui Harry (Deconstructing Harry) (1997)
Toţi spun: Te iubesc! (Everyone Says I Love You) (1996)
Chemarea Afroditei (Mighty Aphrodite) (1995)
Bullets Over Broadway (1994)
Misterul crimei din Manhattan (Manhattan Murder Mystery) (1993)
Soţi şi Soţii (Husbands and Wives) (1992)
Shadows and Fog (1992)
Alice (1990)
Crimes and Misdemeanors (1989)
New York Stories (1989) (segment „Oedipus Wrecks”)
Another Woman (1988)
Septembrie (1987)
Radio Days (1987)
Hannah and Her Sisters (1986)
The Purple Rose of Cairo (1985)
Broadway Danny Rose (1984)
Zelig (1983)
A Midsummer Night’s Sex Comedy (1982)
Stardust Memories (1980)
Manhattan (1979)
Interiors (1978)
Annie Hall (1977)
Love and Death (1975)
Sleeper (1973)
Everything You Always Wanted to Know About Sex (1972)
Bananas (1971)
Take the Money and Run (1969)
What’s Up, Tiger Lily? (1966)

Published in: on 19/01/2009 at 3:03 PM  Lasă un comentariu  
Tags: , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://opchiuchus.wordpress.com/2009/01/19/woody-allen-un-ophiuchus-clarinetist/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: